Crematie van je baby

Crematie baby - Knuf en Ko

Een van de eerste onderwerpen waarover je een – soms moeilijke – beslissing moet nemen, is of je je kind wilt begraven of cremeren. Voor de één een snel gemaakte keuze, voor de ander een hele lastige beslissing.

Bij een crematie denken de meeste mensen automatisch aan een crematorium, waar je eerst het afscheid laats plaatsvinden en vervolgens je kind achterlaat om gecremeerd te worden. In de praktijk is het bij Knuf&Ko vaak zo, dat het afscheid op een andere locatie plaatsvindt dan in een aula van een crematorium. Niet omdat we daar niet heen willen, maar omdat een andere locatie vaak beter past bij het kind of de familie. Denk aan een horecagelenheid, een sportcomplex, de eigen huiskamer of een mooie zaal in de buurt. Na dit afscheid, waar het kindje in de kist of mand bij aanwezig is, brengen de ouders, eventueel in kleine kring, hun overleden kind naar het crematorium. Soms is daar ook nog een klein afscheid, nog even samen in een familiekamer om voor de allerlaatste keer afscheid te nemen. Misschien met een muzieknummer, een verhaaltje, of het voorlezen van een brief.

Dan komt de volgende keuze. Breng je je kindje helemaal tot aan de ovenruimte, of laat je het achter in de kamer of aula? Veel crematoria hebben een ovenruimte, die er strak en soms ook erg technisch uitziet. Meestal zonder stoelen of banken, enkel de oven en de schuif ervoor waar de kist of mand op geplaatst moet worden. Gelukkig zijn er inmiddels ook ‘mooie’ ovenruimtes te vinden. Bij Sterrenheuvel in Haarlem doen de medewerkers echt hun best om ook hier een prettige sfeer te creëren. De bloemen gaan mee, kaarsen worden aangestoken, het licht wordt gedimd en je kunt rustig de tijd nemen in een goede fauteuil om afscheid te nemen. Ook crematorium ’t Lief heeft nagedacht over een mooie en duurzame crematie. De ovenruimte is voorzien van veel daglicht met mooi meubilair en je kunt foto’s op schermen vertonen.

“Toen mijn zoon werd geboren, heb ik hem beloofd dat ik altijd bij hem zou zijn en hem nooit in de steek zou laten. Daarom breng ik hem naar de ovenruimte, ik blijf tot het laatste stukje bij hem” zei de moeder van een 17-jarige jongen. Een andere ouder wilde niet dat haar dochter alleen naar de ovenruimte zou gaan, maar wilde zelf de aanblik van de oven niet. We hebben toen besloten dat één van ons (Knuf&Ko) mee zou gaan naar de ovenruimte, tot het moment dat de kist in de oven stond. Uiteraard doen we dit met liefde. Maar ook weten we dat als niemand van ons of de familie meegaat, de medewerkers van een crematorium dit met veel respect doen.

Crematie baby 20 weken

Regelmatig worden we gebeld of we ook de crematie van een baby kunnen verzorgen na een zwangerschap van 20 weken. Natuurlijk kunnen we dat, we begrijpen het goed dat je de crematie niet door het ziekenhuis wilt laten verzorgen. We bespreken met elkaar of jullie kindje bij jullie thuis blijft in de tussenliggende dagen, of dat we gebruik maken van een uitvaartcentrum. Op deze pagina lees je meer over manieren van opbaren en wat we dan allemaal gaan regelen. Ook wanneer je er zelf voor kiest om naar aanleiding van de 20-weken echo de zwangerschap af te breken, staan we je graag bij.

Kosten crematie baby

De kosten voor het cremeren van een baby zijn lager dan wanneer je zou kiezen voor een begrafenis. De tarieven van de crematoria liggen uiteen en zijn mede afhankelijk van wat je verder in de locatie doet. Wil je hier met mensen bij elkaar komen om afscheid te nemen, breng je het kindje met z’n tweeën weg, of heb je liever dat wij dit voor je doen? Behalve met de kosten voor de crematie van de baby zelf moet je ook rekening houden met kosten voor een mandje of kistje, de begeleidingskosten, eventueel de huur van een koeling, afscheidslocatie, catering, etcetera. Neem contact op als je de mogelijkheden wilt bespreken, ook wanneer je geen uitvaartverzekering hebt of wanneer je budget laag is, kunnen we vaak een mooi en passend afscheid organiseren. De kosten voor de crematie van een baby vanaf 20 weken zwangerschap worden door sommige verzekeraars volledig of deels vergoed. Je kunt altijd even bellen met je verzekeraar of dit ons laten doen, dan weet je precies waar je aan toe bent.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp