Afscheid bij geboorte

We staan voor je klaar

Afscheid bij geboorte

Het leven staat even stil. Je stil geboren kindje is er…. maar wat moet er nu allemaal gebeuren?

Er zijn ongetwijfeld heel veel vragen die je hebt, wat moet er allemaal georganiseerd worden, hoe gaan we dat allemaal doen? Wat kost het allemaal?

Als Knuf&Ko staan we jullie bij in het gehele proces rondom de uitvaart en de dagen daar naar toe. Wij nemen alles stap voor stap met je door, geven aan waar je over na kunt denken en wij ontzorgen je waar het kan.

We hebben een intensief contact de komende dagen en je kunt altijd op ons rekenen. Daarnaast maken wij een kostenbegroting voor je naar aanleiding van ons eerste gesprek. Wij hebben de wensen en ideeën dan gehoord en kunnen goed aangeven wat de verwachte kosten zijn. De eerste afspraak met Knuf&Ko is altijd geheel vrijblijvend.

Hieronder geven we een aantal zaken weer die je kunt verwachten.

 • Wil je je baby’tje meenemen naar huis?
 • Wil je een gecombineerd geboorte- en rouwkaartje maken? Of alleen een rouwkaartje?
 • Hoe ziet de uitvaart er naar jouw idee uit? Wil je veel mensen uitnodigen of juist weinig? Heb je ideeën over een thema of wil je een bepaalde kleur laten terugkomen?
 • Wil je een afscheidsdienst met een voorganger of religieuze begeleider?
 • Leggen we je baby’tje in een kistje? Of liever een mandje? Een omslagdoek? Of iets anders?
 • Heb je al nagedacht over een begrafenis of liever een crematie?

Dit is in grote lijnen een beeld van wat we in ieder geval kunnen verzorgen en waar je alvast over na kunt denken. Uiteraard is er nog veel meer te regelen, maar gezien elk afscheid uniek is kijken wij graag naar jouw wensen en ideeën.

Zelf rijden, of liever niet?

De ene ouder neemt de baby het liefst zelf mee naar huis, in het mandje van het ziekenhuis, of in de eigen maxi-cosy. De andere ouder ziet dit niet zitten, zelf rijden met zoveel verdriet, liever niet. De ene keer halen wij een kindje op uit het ziekenhuis, de andere keer zorgen we ervoor dat we ongeveer tegelijk thuis aankomen om samen het kindje verder te verzorgen en op te baren. Wij vinden elke beslissing hierin goed en helpen je de juiste keuze hierin te maken.

Watermethode, koeling of tanatopraxie

Kies je voor een thuisopbaring, of wil je liever dat je baby in het uitvaartcentrum verblijft tot de dag van de uitvaart? Beide is mogelijk. Als je kiest voor een thuisopbaring, zijn er verschillende manieren om dit mogelijk te maken. De watermethode kan heel mooi zijn, er zijn veel voordelen aan verbonden. Het is heel natuurlijk, in de baarmoeder zat het kindje ook in vruchtwater. Maar als het voor jou goed voelt om toch het bedje voor opbaring te gebruiken, dan nemen we onze speciale kinderkoeling mee. Ook tanatopraxie is soms mogelijk, dan is er geen koeling nodig en voelt je kindje fijner aan. We hebben de juiste producten en kennis in huis voor de verzorging, ook wanneer de huid fragiel is of niet overal gesloten is. Wat het beste bij je past bespreken we graag met je.

Sinds kort heeft Knuf&Ko speciale aankleding voor de watermethodebakken beschikbaar. Roze hartjes, blauwe sterretjes of gekleurde vlinders kunnen om de bak gehangen worden, zodat deze wat meer kleur krijgt. Ook sterrenstickers zijn beschikbaar, zodat een broertje of zusje zelf ook wat op de bak kan plakken.

Bakje voor gebruik van de watermethode

Herinneringen maken

In het ziekenhuis maken ze vaak al een afdruk van een handje of voetje. Dit is heel waardevol, fijn om te hebben. Herinneringen maak je in de dagen tussen het overlijden en de dag van de uitvaart. Foto’s, filmpjes, een haarlokje, samen verzorgen van de baby, het kistje versieren, speciale decoratie bestellen, we begeleiden je in het hele proces. We doen dit van dag tot dag, juist de dagen naar de uitvaartdag toe zijn hiervoor.

Kinderkist

Voor sommige mensen voelt een kist koud en afstandelijk, wat goed begrijpelijk is. Wist je, dat er ook gestoffeerde kisten bestaan? Of manden in kleine en grote maten? Ook zijn er kisten waar je op kunt tekenen, of krijten. We denken graag met je mee over wat voor jou goed voelt. Denk bijvoorbeeld aan een gepersonaliseerde kist, waarop een afbeelding staat die je mooi vindt. Je kan ook denken aan heel veel bloemetjes en vlinders rondom de kist, zodat het geheel er mooi en gekleurd uit ziet. We werken samen met meerdere leveranciers, waardoor eigenlijk alles mogelijk is.

De dag van de uitvaart

Die ene dag, waarop je echt los moet laten. Op deze dag is de begrafenis of crematie en nemen we echt voor het laatst afscheid. Sommigen doen dat met heel veel anderen, een grote groep mensen die hen bijstaan in dit verlies. Anderen doen dit alleen als gezin, of met een paar naasten met wie ze dit willen delen. Het afscheid kan in een uitvaartcentrum plaatsvinden, zoals een aula van een crematorium, maar het kan ook op een heel andere locatie. Denk bijvoorbeeld aan een kerk, een strandtent, of een andere horecagelegenheid waar je graag komt. We denken na over veel zaken, zoals bijvoorbeeld:

 • Zijn er veel kindjes aanwezig, waardoor de setting informeel mag zijn?
 • Wil je niet teveel bewegen omdat je toch ook nog kraamvrouw bent?
 • Wil je liever thuis het afscheid vormgeven?
 • Heb je behoefte aan iemand die de ervaringen van de afgelopen periode voor je op papier zet?
 • Wil je zelf spreken, zijn er andere sprekers?
 • Is er bepaalde muziek die jou aan je kindje doet denken?

Uiteindelijk stellen we een programma op, waarin we alles beschrijven wat we die dag gaan doen. Hoe laat gaan we waar naar toe, wat nemen we mee, wie doet wat, etc.

Lieve Sanneke, bedankt voor al je hulp en je liefdevolle verzorging van onze zoon. Je was echt een steun en hebt gezorgd voor een heel mooi afscheid van onze kleine man💙.

Esmeralda

Ervaringen

Thuis, bij ons

Knuf&Ko heeft ons ontzettend fijn en goed geholpen met de uitvaart van onze lieve zoon (week na geboorte). Na het overlijden gaat alles opeens snel

Lees verder »