Kinderuitvaart

We staan voor je klaar

Kinderuitvaart

Een ‘gewone’ uitvaart past niet bij een kind, dus dat doen we dan ook niet. Misschien wil je je kind zo lang mogelijk thuis houden, daar condoleren en zoveel mogelijk met je dierbaren delen. Misschien moet je rekening houden met de klas, of de sportvereniging van je kind. Samen kijken we naar wat er nu goed voelt en wat we in de komende dagen kunnen doen. Had je kind een speciale held, een lievelingsdier, een voorkeur voor bepaalde muziek? We verwerken dit in de afscheidsbijeenkomst, zodat het zo persoonlijk mogelijk wordt. Soms is een online herinneringssite waardevol, waarin iedereen die zich betrokken voelt, mooie herinneringen of lieve steunbetuigingen kan delen.

Als Knuf&Ko staan we je bij in het gehele proces rondom de uitvaart. We nemen alles stap voor stap met je door, geven aan waar je over na kunt denken en we ontzorgen je waar het kan. We hebben een intensief contact de komende dagen en je kunt altijd op ons rekenen. Daarnaast maken wij een kostenbegroting naar aanleiding van ons eerste gesprek, wij hebben de wensen en ideeën dan gehoord en kunnen goed aangeven wat de kosten zijn. De eerste afspraak met Knuf&Ko is altijd geheel vrijblijvend.

Tieneruitvaart

Een echte paardenfan, vervoer je in een koets. Een voetbalfan, wordt nog één keer langs het sportveld gereden, waar de clubgenoten een laatste groet kunnen brengen. Een uitvaart voor een tiener organiseer je met elkaar, samen kom je tot een zo mooi mogelijke invulling. Een tieneruitvaart die eer doet aan wie hij of zij echt was. Hoeveel ruimte kun je geven aan de vriendengroep, zodat zij dit verlies ook een plekje kunnen geven? Wat wil je dat er op Instagram komt te staan na het overlijden en hoe komen we bij de Spotify-lijst met favoriete muziek? Hele andere wensen, heel andere werkwijze.

Broers en zussen

Dit verdriet wordt vaak gedeeld met andere kinderen, zoals broers en zussen, of nichtjes en neefjes. Voor kinderen is het vaak moeilijk om verdriet onder woorden te brengen. Niet alleen het verdriet om degene die er niet meer is, maar ook het besef van dat het ineens over kan zijn. Wij kunnen maar een klein stukje meehelpen om de verwerking op gang te brengen, daarna is verdere hulp misschien nodig. Wij geloven erin, dat het betrekken van andere kinderen bij een uitvaart, noodzakelijk is. Voor hen zelf, maar ook voor de mensen die hier bij aanwezig zijn. Kleinere kinderen kunnen veel baat hebben bij de Knuf&Ko Koffer, grotere kinderen willen liever iets doen, wat bijdraagt aan een mooi afscheid. Zelf een herinneringstafel samenstellen, muziek selecteren, een fotopresentatie maken, kaarsen aansteken of een verhaal vertellen, samen bekijken we wat er mogelijk is.

Wat moeten we regelen?

Na het overlijden bespreken we met elkaar de manier van opbaren en of je dit thuis of in een uitvaartcentrum wilt. We overwegen koeling of tanatopraxie met elkaar. Ook denken we na over een kist of mand, of je wel of geen (ditigale) kaarten wilt versturen en geven we vorm aan de dagen tussen overlijden en dag van de uitvaart. We doen dit stapje voor stapje, niets moet omdat het hoort.

Die ene dag, waarop je echt los moet laten. Op deze dag is de begrafenis of crematie en nemen we echt voor het laatst afscheid. Sommigen doen dat met heel veel anderen, een grote groep mensen die hen bijstaan in dit verlies. Anderen doen dit alleen als gezin, of met een paar naasten met wie ze dit willen delen. Het afscheid kan in een uitvaartcentrum plaatsvinden, zoals een aula van een crematorium, maar het kan ook op een heel andere locatie. Denk bijvoorbeeld aan een kerk, een strandtent, of een andere horecagelegenheid waar je graag komt. We denken na over veel zaken, zoals bijvoorbeeld:

  • Wil je veel mensen uitnodigen, of liever maar een paar?
  • Zijn er veel kinderen aanwezig, waardoor de setting informeel mag zijn?
  • Wil je liever thuis het afscheid vormgeven?
  • Heb je behoefte aan iemand die de ervaringen van de afgelopen periode voor je op papier zet?
  • Wil je zelf spreken, zijn er andere sprekers?
  • Is er bepaalde muziek die we moeten afspelen, of foto’s, filmpjes, etc.

Uiteindelijk stellen we een programma op, waarin we alles beschrijven wat we die dag gaan doen. Hoe laat gaan we waar naar toe, wat nemen we mee, wie doet wat, etc.

Het was de meest moeilijke periode in ons leven, toen alles van de een op de andere dag veranderde. Bedankt voor jullie hulp hierbij, we hadden het zonder jullie echt niet gekund.

Leon & Ineke

Ervaringen

Rood-Wit

Lieve Sanneke en Desley van Knuf&Ko, het is alweer een week geleden dat we onze zoon Jeroen van 14 jaar moesten los laten. Vanaf het

lees verder

Thuis, bij ons

Knuf&Ko heeft ons ontzettend fijn en goed geholpen met de uitvaart van onze lieve zoon (week na geboorte). Na het overlijden gaat alles opeens snel

lees verder