Een zelfgemaakte kist

Voor iedereen is het verschillend hoe je omgaat met een verlies. De een wordt stil en is van binnen verdrietig, de ander wordt druk en wil regelen. Er is ook een verschil in hoe mannen en vrouwen hun verdriet uiten. Uiteraard gaat dit niet bij elke man of vrouw op, maar vaak zie je dat de vrouw haar verdriet laat zien, terwijl de man zich graag groot wil houden en iets te doen wil hebben.
zelfgemaakte kist

Dit wil niet zeggen dat het verdriet van de vrouw groter is, maar het zegt dat iedereen voor zichzelf moet uitzoeken wat helpt. Iets doen kan helpen, zodat je het gevoel krijgt dat je bezig bent met de situatie, dat je meewerkt aan iets, wat kan helpen bij de verwerking.

Bij het eerste gesprek ter voorbereiding op de uitvaart, vertelde de oudere broer van de overledene, dat hij heel graag zelf een kist wilde maken. Nee, hij had het nooit eerder gedaan, maar hij werkte met hout en vond dat hij dit moest doen. Dit paste bij hem en hij vond het fijn iets om handen te hebben. Hij kon rekenen op hulp van een ervaren kistenmaker, mocht hij dat nodig hebben. Dat was een fijn idee. De maten werden opgezocht, het materiaal uitgekozen en een streefdatum waarop de kist klaar moest zijn.

Het werd de meest persoonlijke kist die we ooit hadden gezien. Het hout is antraciet geverfd, waardoor vrienden en familie een persoonlijke boodschap op de kist konden schrijven. De binnenkant heeft hij bekleed met t-shirts en andere zachte kledingstukken van de overledene, een bontgekleurd en ‘eigen-voelende’ bekleding. Aan de binnenkant van het deksel stonden nog wat persoonlijke teksten en zat deze volgeplakt met foto’s en mooie herinneringen. De meeste mensen vinden een kist een koud voorwerp, maar op deze manier was het echt hartverwarmend.

Het is natuurlijk niet zo dat iedereen zelf een kist zou moeten maken, maar als je zelf met hout werkt, de nodige kennis achter de hand hebt én genoeg tijd, dan is het zeker een aanrader. In dit geval was er genoeg tijd, om zowel de voorbereiding, als de uitvoering, als het verpersoonlijken van de kist te doen, maar dit is niet altijd het geval. Wil je wel graag een hele persoonlijke kist, maar wil je ‘m niet zelf maken? Er is zoveel mogelijk, denk aan geprinte foto’s, of een geschilderd kunstwerk. Of een tekening die ingekleurd kan worden, waardoor meerdere mensen bezig kunnen zijn met de kist. Het klinkt misschien gek, maar een persoonlijke kist voelt voor veel mensen toch prettiger, meer benaderbaar.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp