Als je kindje levenloos geboren wordt, of tijdens de bevalling overlijdt, dan wordt daar vaak de term ‘stilgeboren’ voor gebruikt. Waar je een eerste huil zou moeten horen, hoor je niets, alleen een oorverdovende stilte.

Stilgeboren – keuzes in het ziekenhuis

Foto stilgeboren

Als je kindje levenloos geboren wordt, of tijdens de bevalling overlijdt, dan wordt daar vaak de term ‘stilgeboren’ voor gebruikt. Waar je een eerste huil zou moeten horen, hoor je niets, alleen een oorverdovende stilte.

In veel gevallen gebeurt dit in het ziekenhuis, omdat er al eerder gemerkt is dat de zwangerschap niet verloopt zoals het zou moeten verlopen. Als je het vreselijke nieuws hebt gehoord, dat je kindje in je buik niet meer leeft, of niet de levensverwachting heeft die je had gehoopt, zou het kunnen dat je zo snel mogelijk ingeleid wilt worden. Een hele natuurlijke reactie, je hebt het gevoel dat je er direct iets mee moet. Medisch gezien is dit niet direct nodig, dit kun je met de mensen in het ziekenhuis bespreken.

Je ziet eindelijk het kindje dat in je buik zat, je bent eindelijk ouder geworden van dit kleine mensje. Je bent en blijft de moeder of vader, ook al is het hartje gestopt met kloppen. Je hebt tijd nodig om kennis te maken met het kindje, ook al is het op een andere manier dan je van te voren had gedacht. In de meeste ziekenhuizen doen ze er alles aan om je de tijd te geven die je hiervoor nodig hebt.

In het ziekenhuis moet je dan ook de keuze maken, of je je baby meeneemt naar huis, of in het ziekenhuis achterlaat. Weet dat de keuze die je maakt, je vaak nog aan kunt passen in de daaropvolgende dagen. Door alle emoties is het maken van een keuze moeilijk, het ene moment vind je misschien iets anders dan op het volgende moment. Dat is helemaal niet gek, het is een hele moeilijke periode. Als je baby overlijdt voordat je 24 weken zwanger was, dan zou de crematie via het ziekenhuis geregeld kunnen worden. Dit hoeft niet, maar kan wel. Als je langer dan 24 weken zwanger was, dan moet je je kindje begraven of laten cremeren. Je kunt er dan ook voor kiezen om je kindje niet mee te nemen uit het ziekenhuis, maar achter te laten in het mortuarium van het ziekenhuis. In dat geval halen wij daar het kindje op en verblijft deze in het uitvaartcentrum, tot de dag van de uitvaart. 

Wat je ook kiest, het is goed

Het is belangrijk dat je vertelt wat je wel en niet wil, maar ook om te weten dat je op elk moment keuzes kunt bijstellen. Juist ook in het ziekenhuis mag jij als ouder aangeven wat je op dat moment wel of niet fijn vindt. Je hebt niet van te voren bedacht wat je in deze situatie zou doen, het is daarom heel normaal dat je niet direct weet wat je wil of wat je moet doen. Wij helpen je graag door je de verschillende opties uit te leggen en om op dat moment te doen wat je nodig hebt.

Informatie

Neem je je kindje mee naar huis, dan zijn er verschillende manieren om je kindje bij je te houden. Denk aan de watermethode, koeling maar ook balseming is een hele mooie optie. Daarnaast zijn er heel veel websites en initiatieven waar je ervaringen van andere ouders kan lezen, waar tips staan over wat je te wachten staat, bekijk eventueel de volgende pagina’s hierover.
Stilgeboorte – Sterrenouders
www.veerkrachtigeouders.nl
Stille Levens Kenniscentrum Babysterfte

Vind je het fijn om hier verder over te praten, of om telefonisch kennis te maken? Neem dan contact met ons op.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp