Foto’s zijn belangrijk

Een prachtig meisje, met alles erop en eraan. Helaas is ze aan het einde van de zwangerschap in haar moeders buik overleden. De ouders hadden zich voorbereid op haar geboorte, niet op het regelen van een uitvaart. Daarom is het juist fijn als er mensen zijn die op dat moment alles voor je regelen en meedenken hoe je in deze periode, toch herinneringen kunt maken die je later in je verwerking zo hard nodig hebt. We waren heel dankbaar dat we voor hen de uitvaart mochten regelen en hen zo bij konden staan in deze moeilijke periode.
Fotograaf op de grond hoort bij blog

Wat geweldig dat Stichting Make a Memory bestaat. Ik denk dat veel mensen de kracht van foto’s onderschatten en in een rouwperiode een blokkade voelen om een fotograaf te regelen. Deze Stichting heeft als doel dat iedereen, ook zonder budget, toch mooie foto’s krijgt van een ernstig ziek, terminaal of overleden kindje. Vanaf 23 weken zwangerschap tot en met 17 jaar. Voor dit stel kwam de fotograaf naar hen toe gereden, om een paar foto’s te maken die hen vastlegden als gezin. Hoewel je eerste kindje overleden is, ben je toch vader of moeder geworden. Je kunt het alleen niet laten zien, het voelt zo raar. Dan is het fijn om op een foto te zien dat je het toch echt bent, al is alles anders dan hoe je het had verwacht en had gehoopt.

Het fijne van foto’s is ook, dat je een leidraad hebt om je verhaal te vertellen. Je kunt laten zien hoe mooi jouw kindje was, hoe klein de vingertjes waren en hoe het misschien wel op je leek. Zeker wanneer je baby’tje vlak voor of na de geboorte overlijdt, zit je daarna in een roes. Een niemandsland waar je je later misschien niet zoveel meer van kunt herinneren. Je zit in je kraamtijd, je moet lichamelijk nog herstellen en de emoties zijn overweldigend. Zelfs dan is het nemen van foto’s, of het inhuren van een professionele fotograaf, toch een aanrader. Juist om er later op terug te kunnen kijken. Om te verwerken wat je is overkomen, en ach, die foto’s met je opgezwollen gezicht en je roodomrande ogen, hoef je niet aan iedereen te laten zien. Je doet dit vooral voor jezelf. Dat is het belangrijkste. Wanneer wij je begeleiden in dit moeilijke proces, zullen we ook foto’s voor je maken, gewoon met onze telefoon. Sommige momenten wil je later koesteren, hoe verdrietig ze ook zijn.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp