Begrafenis voor een kind

Begrafenis kind - Knuf en Ko

Een begrafenis of crematie voor een kind is heel anders dan voor een volwassene. Een kinderuitvaart of tieneruitvaart is niet te vergelijken met een afscheid van iemand die een heel leven achter zich heeft gelaten. Bij een ouder iemand kijk je terug op een geleefd leven, op mooie momenten, op bijzondere herinneringen. Bij een kinderuitvaart kijk je ook terug op mooie momenten, maar voel je tegelijkertijd de komende gemiste momenten, de dingen die je nog had willen meemaken.

Keuze voor begraven of cremeren

Sommige mensen weten precies wat ze willen, anderen twijfelen hierover. Aan beide zijn voor- en nadelen verbonden. Een voordeel van een begrafenis kan zijn dat je een vaste plek hebt om heen te gaan waar je in alle rust aan je kind kunt denken. Het nadeel kan zijn dat je ook aan deze plek gebonden bent, ook wanneer je verhuist. Daarnaast zijn de kosten voor begraven vaak hoger dan wanneer je kiest voor cremeren.

Begraafplaatsen en kindergrafje

Op sommige begraafplaatsen heb je een apart gedeelte voor kinderen, een kinderhofje. Dit stuk van de begraafplaats is vaak kleurrijker en kinderlijker, doordat de kindergraven van andere gedenktekens voorzien worden dan volwassengraven. Ook kiezen steeds meer mensen voor een natuurbegraafplaats, een plekje in de natuur die enkel door coördinaten of een boomschijf herkenbaar is. Natuurbegraafplaatsen zijn niet overal, maar de mensen die hier voor kiezen hebben het er vaak voor over om iets verder te rijden.

Afscheidsceremonie

Heel klein, intiem met alleen de aller-dierbaarste mensen in je eigen huis? Of neem je afscheid met een grote groep mensen, waardoor je later ook met meer mensen je verlies kunt bespreken? Soms is dit een lastige keuze en voor beide keuzes is wat te zeggen. Maar al snel weet je hoe je je voelt en wie je hier bij wilt hebben. Soms wordt de keuze ook voor je gemaakt, door een beperkt budget, of doordat je nog even niet meer mensen om je heen kunt verdragen dan alleen de ‘bubbel’ van intimi. Samen bespreken we wat een geschikte plek is voor het afscheid voorafgaand aan de begrafenis of crematie. We kijken naar het aantal gasten, de beschikbaarheid op een bepaalde datum, overige wensen zoals uitstraling, mogelijkheden qua catering, techniek, binnen/buiten, etc. Ook denken we samen na over hoeveel mensen er wat kunnen zeggen, welke muziek we afspelen, hoe we andere kinderen kunnen betrekken, hoe we de ruimte eventueel wat meer aankleden en welke hapjes en drankjes we aan kunnen bieden.

We komen dus niet alleen in crematoria of op begraafplaatsen, we komen ook in horecalocaties, huiskamers, bioscopen, theaters, restaurants, zaaltjes, buitenlocaties, boten en dan vergeten we er vast een paar. Voor ons is niets te gek, meer voorbeelden kun je zien op de inspiratiepagina. Heb je wat anders in gedachten, of vind je het fijn even wat mogelijkheden te bespreken? Neem dan vrijblijvend contact op, we helpen je graag verder!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp