Overleden baby, wat moet je regelen?

Kistje in auto babyuitvaart

Als je net bevallen bent van een stilgeboren kindje, je nog moet bevallen terwijl je weet dat je kindje niet meer leeft, of als je kindje maar heel even heeft geleefd na de geboorte, dan staat je wereld even helemaal stil. Het laatste dat je op dit moment wilt, is de uitvaart regelen voor je kindje. Dit begrijpen we, daarom willen we er voor je zijn en je hier op alle mogelijke manieren bij helpen. Liefdevol, op jouw tempo en professioneel.

Wat moet je regelen als je baby is overleden?

Snel na het overlijden of de geboorte moet je al een paar beslissingen nemen:

– manieren van opbaren: watermethode of koelen (soms kan lichte balseming ook);

– je kindje (zelf) mee naar huis nemen of in het ziekenhuis achterlaten

Wil je meer informatie over de watermethode, of heb je twijfels bij een koelapparaat? Bel gewoon even, dan bespreken we het met je. De watermethode kan een hele mooie manier zijn, zeker wanneer de overleden baby nog heel klein is en het huidje nog erg fragiel is. Maar niet iedereen vindt het een fijn idee om een overleden baby (weer) in het water te leggen.

We hebben ook een speciale babykoeling beschikbaar, die niet te koud wordt, maar wel koud genoeg om te gebruiken in een eigen bedje, mandje of kistje. Soms komen we deze koeling ook in een ziekenhuis plaatsen, als het ziekenhuis deze niet beschikbaar heeft. Natuurlijk moet er nog veel meer geregeld worden in de komende dagen, dit bespreken we stap voor stap. Op de pagina baby uitvaart lees je daar wat meer over.

Crematie of begrafenis overleden baby

Je kunt alvast nadenken over begraven of cremeren en of je hier een bepaalde plek voor in gedachten hebt. Op sommige begraafplaatsen heb je een apart kinderhofje, maar je kunt ook kiezen voor een algemeen of eigen graf waar ook andere familieleden in begraven kunnen worden.

Een gewone uitvaart past niet bij een kind, dus dat doen we dan ook niet. En afscheid nemen doe je in alle dagen, niet alleen tijdens de uitvaart. We zijn er daarom ook alle dagen voor je, van het moment van overlijden tot en met de dag van de uitvaart van je overleden baby.

Het is ook heel logisch dat je nog geen beeld bij het afscheid hebt, we bespreken samen hoe we dit vormgeven. Zijn er toespraken, doen we een ritueel, hoe betrekken we andere kinderen bij het afscheid, wie zijn erbij aanwezig? Je kunt eventueel alvast andere ervaringen van ouders lezen.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp