Bloemen bij een kinderuitvaart

bloemen in goochelhoeden verkl

“pfff… nog meer bloemen! Maar alle vazen zijn op!” We horen dit zo vaak… Ouders die hun kindje verliezen krijgen vaak veel bloemen toegestuurd. Van collega’s, familieleden, buren, ouders van klasgenoten en zelfs de buren van het vorige huis sturen graag wat op. Het lijkt er soms wel op, dat hoe jonger iemand overlijdt, hoe meer bloemen er gestuurd worden.

Het is ook niet gek, mensen willen hun medeleven tonen. Ze willen laten weten dat ze aan je denken, dat ze het heel erg vinden. Daarnaast is een bos bloemen soms makkelijker, met een ‘sterkte’ of ‘gecondoleerd’ kaartje en de namen van de afzender, is het schrijven van een hele kaart niet nodig. Want wat schrijf je aan ouders die hun kind verloren zijn?

Voor ouders is het soms nog wel eens lastig. Wat wil je zelf met bloemen? Wil je een mooi groot stuk wat na afloop van de uitvaart op het graf blijft liggen, of wil je een kleiner stukje wat je na de crematie terug mee naar huis neemt als aandenken? Bij een afscheid van een stilgeboren baby, zien we vaak lieve kleine bloemetje, al dan niet in een krans rondom het mandje gevlochten.

Het is wel goed om na te denken over wat er op de dag van de uitvaart moet gebeuren met de bloemen. Zo hadden we eens een begrafenis van een meisje dat in een klein houten kistje lag. Haar ouders hadden een bloementuintje besteld bij hun eigen bloemist, die een houten plaat maakte, waar de kist op kon staan, met veel mooie gekleurde bloemen om het kistje heen. Het was schitterend, maar de plaat was bijna niet te tillen. Tijdens de dienst was dit niet erg, maar bij de begrafenis was de gang naar het graf, een extra zware gang.

Onlangs hebben de klasgenoten van de overleden Mies zelf goochelhoeden gemaakt, die dienden als vaas. Alle andere kinderen van de school namen een bloem mee, die ze in de goochelhoeden hebben gedaan. Tijdens de afscheidsdienst stonden er tientallen hoeden met bloemen rondom de kist van Mies, een mooi gebaar en fijn voor de kinderen om iets te kunnen bijdragen aan het afscheid.

Een tip van ons: mocht je bloemen willen sturen naar ouders die hun kind hebben verloren, stuur dan een heel arrangement, een enkele bloem of een bos in een vaas die ze mogen houden. Wil je wel wat schrijven, maar weet je niet goed wat je moet schrijven? Lees hier dan verder.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp